Kullanım alanları olarak giysinin yaka, kol, etek çevresine kendi kumaşından ya da başka kumaştan geçirilen ince şerit biye tekstil ve hazır giyimde, yerine göre aksesuar yerine göre yaka ve kenar bozuklarını kapatmak için kullanılan kesilmiş ipe benzeyen kumaş parçası olarak gösterilebilir.
Genellikle kıyafetin kendi kumaşından veya uygun renkte olarak hazırlanırlar. Çok geniş bir alanda kullanımı olan biye genelde tekstil sektöründe, kendi kumaşından ya da başka kumaştan dikişleri kapatmak ve sağlamlaştırmak maksadıyla kullanılır.
Biyenin kullanım alanı arasında ev dekorasyonu da vardır, örnek olarak da koltuk döşemelerinde ve kırlent tasarımlarında tercih edilebilmektedir.
Çoğunlukla metre işi satılan biyeler; farklı renk, desen, genişlik ve doku seçenekleri ile tüketiciye sunulur. Biyeler fitilli biçimde de hazırlanabilir ve fitilli biyeler, içerisinden ip gibi bir materyale geçirildiğinden dolgun bir görüntü sunar.
Biye dikiminin farklı metotları bulunur. Kullanım alanına göre hangi yöntemin tercih edileceği farklılaşabilir. Bununla birlikte biyenin yapım aşaması da değişkenlik gösterir.
Uzun olması ya da farklı desenli kumaşlarla bütünlük oluşturulması isteniyorsa parçalar hazırlanarak birleştirilir ve dikilir. Dikiş aşamasında özenli davranmak gerekir. İşlem tamamlandıktan sonra dikiş yerlerinin düzeltilip ütülenmesi düzgün bir görüntü sağlar.
Tekstil ürünlerinize yeni bir görünüm kazandırmak, şık ve estetik biçimler vermek istiyorsanız, ana materyalinize uygun biyeleri tercih edebilirsiniz. Biyeleri satın alacaksanız ya da evde kendiniz hazırlayacaksanız; biye boyuna, genişliğine, kesim açısına ve kumaş kalitesine dikkat etmeniz avantaj sağlar. Doğru malzemeler, doğru kesim, iğneleme ve dikim teknikleri ile istenilen tarzı en iyi biçimde yansıtmak mümkündür.